The Mediterranean Diet
Presented by Efstratia Tsampouri C2
I believe our diet is very important- a healthy diet is the main factor behind a long and healthy life. As our country is in the heart of the Mediterranean and these products are easy to find, there is no reason why each and everyone of us, can't follow this diet.
The so-called Mediterranean diet is a modern nutritional recommendation, based on the dietary patterns of Greece, Southern Italy, France and Spain in the 1940s and 1950s. The basic principles of this diet include high sonsumption of olive oil, cereals, fruit and vegetables. Moderate consumption of fish, dairy products and wine and low consumption of meat products.
As for the health benefits, studies have shown that this diet lowers cholesterol levels and blood pressure. It lowers the risk for cardiovascular disease and diabetes. One of the main explanations for these positive effects is thought to be the olive oil which is included in the Mediterranean diet. Olive oil contains monosaturated fats that contribute to the maintenance of normal blood.
In 2008 a study found that following the Mediterranean diet reduced the risk of dying by cancer by 6% at the same time offering protection against Alzheimer's disease.
The concept of a Mediterranean diet was first publicized in 1975 by the American biologist Ancel Keyes. However it didn't become popular until the 1990's. The diet itself seems to be somewhat of a paradox because although the people living in the Mediterranean countries tend to eat more fat, they are healthier than countries like the United States.
So to sum up, after many studies and a lot of research, scientists and nutritionists have discovered what our grandparents and parents have been telling us all along, to eat our fruit and vegetables!!
Η Μεσογειακή
διατροφή
Παρουσιάζει η Ευστρατία Τσαμπούρη Γ2
Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις
διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της
δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια,
ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή
κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και
γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.
Ο όρος επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ
Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής,
το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα,
Iσπανία, Μαρόκο κ.α.). Στη Διεθνή Διάσκεψη για
τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται
υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής
Διατροφής".
·
Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
·
Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
·
Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές
έως μέτριες ποσότητες
·
Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες
ποσότητες
·
Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα