Σελίδες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

LENTILS


  

                                                                              By Evdokia Parousi, C'4

Lentils were part of the human diet from the preceramic Neolithic era, which is one of the first domisticated crops in the Near East. Archaeological evidence shows that lentils were eaten 9500 to 13000 years ago. 

Here is a recipe for lentil soup:        

Ingredients

500 gr. of lentils
1/2 cup of olive oil
2 onions, finely chopped
2 small leeks, finely chopped
2 cloves of garlic, finely chopped
2 grated carrots
2 tomatoes, finely chopped
2 scoops of tomato paste
2 laurel leaves
a bit of oregano                                    
a bit of vinegar
salt 
pepper                                               


Directions/method

* Rinse the lentils first and boil them with plenty of water for 5 minutes and drain.

*  At the end add 2 tablespoons of vinegar and sprinkle with a little oregano. Try and check the salt and pepper.

* Heat 3-4 tablespoons of olive oil and saute the onion and leek for 5 minutes.

* Cover the food and cook for about 25 minutes on low heat to simmer the ingredients.

* Add salt and pepper at the end and add the remaining olive oil from 1/2 cup, slowly stirring with a wooden spoon over low heat to simmer the soup lentils.


ΟΙ ΦΑΚΕΣ

 Γράφει η Ευδοκία Παρούση, Γ'4 

Η φακή (Lens culinaris) είναι ένα εδώδιμο όσπριο. Καλλιεργείται από τα αρχαιότατα χρόνια (γύρω στο 2000 π.Χ.). Η καλλιέργεια της φακής ήταν γνωστή στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ ΕβραίοιΈλληνες και Ρωμαίοι την καλλιεργούσαν και την κατανάλωναν. Οι φακές ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την προκεραμική (πριν από την αγγειοπλαστική) Νεολιθική εποχή, η οποία είναι μία από τις πρώτες εξημερωμένες καλλιέργειες στην Εγγύς Ανατολή. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τρωγόταν πριν από 9500 έως 13000 χρόνια.
Τα χρώματα στις φακές κυμαίνονται από κίτρινο έως κόκκινο-πορτοκαλί σε πράσινο, καφέ και μαύρο. Οι φακές επίσης ποικίλλουν σε μέγεθος και πωλούνται σε πολλές μορφές, με ή χωρίς τον φλοιό, ολόκληρες ή διασπασμένες.

Μια απλή και γρήγορη συνταγή για να φτιάξουμε φακές κοκκινιστές, πολύ νόστιμες και υγιεινές.


Υλικά:

  • 500 γρ. φακές
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια 
  • 2 ψιλοκομμένα πράσα
  • 2 καρότα στον τρίφτη
  • 2 ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κ.τ.γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 φλ. του καφέ λάδι
  • 1 κ.τ.σούπας ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με νερό να πάρουν μια βράση.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
  • Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, αφαιρούμε τα σπόρια και την αλέθουμε στο multi.
  • Μόλις πάρουν μια βράση οι φακές τις αδειάζουμε πάλι στο σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε.
  • Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν λίγο.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τις φακές τον πελτέ και την αλεσμένη ντομάτα, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε νερό (να σκεπάσει τελείως τις φακές και λίγο παραπάνω).
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει για 25-30 λεπτά.
  • Προσέχουμε να μην εξατμιστεί το νερό τελείως και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.
  • 2-3 λεπτά πριν κλείσουμε την φωτιά ρίχνουμε το ξύδι και λίγη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε τις σκελίδες σκόρδου και τα δαφνόφυλλα και σερβίρουμε.