Σελίδες

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

GREEK CUISINE


                      By Vassiliki Varvatou, C'1

It is the cuisine of Greece and the Greek diaspora. In common with many other cuisines of the Mediterranean, it is founded on the triad of wheat, olive oil, and wine. It uses vegetables, olive oil, grains, fish, and meat,  including pork, poultry, veal and beef, lamb, rabbit, and goat. Other important ingredients include pasta (for example hilopites), cheeses, lemon juice, herbs, olives, and yogurt. It continues traditions from Ancient Greek and Byzantine cuisine, while incorporating Balkan and Italian influences.



The most characteristic and ancient element of Greek cuisine is olive oil, which is used in most dishes. It is produced from the olive trees prominent throughout the region, and adds to the distinctive taste of Greek food. The olives themselves are also widely eaten. The basic grain in Greece is wheat, though barley is also grown. Important vegetables include tomato, aubergine (eggplant), potato, green beans, okra, green peppers (capsicum), and onions.


Honey in Greece is mainly honey from the nectar of fruit trees and citrus trees: lemon, orange, bigarade (bitter orange) trees, thyme honey, and pine honey
. Greek cuisine uses some flavorings more often than other Mediterranean cuisines do, namely oregano, mint, garlic, onion, dill, cummin, coriander, and bay laurel leaves.

Other common herbs and spices include basil, thyme and fennel seed. Parsley is also used as a garnish on some dishes. Many Greek recipes, especially in the northern parts of the country, use "sweet" spices in combination with meat, for example cinnamon, allspice and cloves in stews.

 


Typical dishes

Tzatziki          Greek salad (χωριάτικη σαλάτα)

Fasolada        Trahanas         Gyros (γύρος)

Moussaka         Papoutsakia (Stuffed Eggplants)

Pastitsio (Greek lasagna)        Seafood

Soutzoukakia (Greek Meatballs)  Stifado (Greek Beef Stew)      Tomatokeftedes (Tomato Fritters)     Baklava 

 Main source: wikipedia




Η Ελληνική Κουζίνα

Από Βασιλική Βαρβάτου, Γ'1

 


Είναι η κουζίνα της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς. Από κοινού με πολλές άλλες κουζίνες της Μεσογείου, ιδρύεται στην τριάδα του σιταριού, του ελαιόλαδου και του κρασιού. Χρησιμοποιεί λαχανικά, ελαιόλαδο, σπόρους, ψάρια και κρέας, όπως χοιρινό, πουλερικά, μοσχάρι και βόειο κρέας, αρνί, κουνέλι και κατσίκι. Άλλα σημαντικά συστατικά περιλαμβάνουν ζυμαρικά (για παράδειγμα, hilopites), τυριά, χυμό λεμονιού, βότανα, ελιές και γιαούρτι. Συνεχίζει τις παραδόσεις από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή κουζίνα, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τη βαλκανική και την ιταλική επιρροή.

Το πιο χαρακτηριστικό και το αρχαίο στοιχείο της ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα. Παράγεται από τα ελαιόδεντρα που εμφανίζονται σε όλη την περιοχή και προσθέτει στη διακριτική γεύση της ελληνικής τροφής. Οι ίδιες οι ελιές τρώγονται επίσης ευρέως. Ο βασικός κόκκος στην Ελλάδα είναι σιτάρι, αν και το κριθάρι καλλιεργείται επίσης. Σημαντικά λαχανικά περιλαμβάνουν ντομάτα, μελιτζάνα (μελιτζάνα), πατάτα, πράσινα φασόλια, πράσινες πιπεριές και κρεμμύδια.
 

Το μέλι στην Ελλάδα είναι κυρίως το μέλι από το νέκταρ των οπωροφόρων δένδρων και των εσπεριδοειδών: λεμόνι, πορτοκαλί, δέντρα, θυμάρι μέλι, και πεύκο. Η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί κάποια αρώματα πιο συχνά από άλλες μεσογειακές κουζίνες, δηλαδή τη ρίγανη, μέντα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο, κόλιανδρο και φύλλα δάφνης. Άλλα κοινά βότανα και μπαχαρικά περιλαμβάνουν βασιλικό, θυμάρι και σπόρους μάραθου. Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται επίσης ως γαρνιτούρα σε μερικά πιάτα. Πολλές ελληνικές συνταγές, ειδικά στα βόρεια μέρη της χώρας, χρησιμοποιούν "γλυκά" μπαχαρικά σε συνδυασμό με κρέας, για παράδειγμα κανέλα, μπαχάρι και γαρίφαλα σε στιφάδο.


Τυπικά πιάτα

Τζατζίκι        Χωριάτικη Σαλάτα      Φασολάδα     Τραχανάς       Γύρος       Μπακλαβάς Μουσακάς     Παπουτσάκια       Παστίτσιο        Σουτζουκάκια     Θαλασσινά





Πηγή: βικιπέδια