It is the cuisine of Greece and the Greek diaspora. In common with many other cuisines of the Mediterranean, it is founded on the triad of wheat, olive oil, and wine. It uses vegetables, olive oil, grains, fish, and meat, including pork, poultry, veal and beef, lamb, rabbit, and goat. Other important ingredients include pasta (for example hilopites), cheeses, lemon juice, herbs, olives, and yogurt. It continues traditions from Ancient Greek and Byzantine cuisine, while incorporating Balkan and Italian influences.
Honey in Greece is mainly honey from the nectar of fruit trees and citrus trees: lemon, orange, bigarade (bitter orange) trees, thyme honey, and pine honey. Greek cuisine uses some flavorings more often than other Mediterranean cuisines do, namely oregano, mint, garlic, onion, dill, cummin, coriander, and bay laurel leaves.
Other common herbs and
spices include basil, thyme and fennel seed. Parsley
is also used as a garnish on some dishes. Many Greek recipes, especially in the
northern parts of the country, use "sweet" spices in combination with
meat, for example cinnamon, allspice and cloves in
stews.
Typical
dishes
Tzatziki Greek salad (χωριάτικη σαλάτα)
Fasolada Trahanas
Gyros (γύρος)
Moussaka Papoutsakia
(Stuffed Eggplants)
Pastitsio (Greek lasagna)
Seafood
Soutzoukakia (Greek Meatballs) Stifado (Greek Beef Stew) Tomatokeftedes (Tomato Fritters) Baklava
Από Βασιλική Βαρβάτου, Γ'1
Είναι η κουζίνα της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς. Από κοινού με πολλές άλλες κουζίνες της Μεσογείου, ιδρύεται στην τριάδα του σιταριού, του ελαιόλαδου και του κρασιού. Χρησιμοποιεί λαχανικά, ελαιόλαδο, σπόρους, ψάρια και κρέας, όπως χοιρινό, πουλερικά, μοσχάρι και βόειο κρέας, αρνί, κουνέλι και κατσίκι. Άλλα σημαντικά συστατικά περιλαμβάνουν ζυμαρικά (για παράδειγμα, hilopites), τυριά, χυμό λεμονιού, βότανα, ελιές και γιαούρτι. Συνεχίζει τις παραδόσεις από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή κουζίνα, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τη βαλκανική και την ιταλική επιρροή.