CHOCOLATE CAKE
BY MICHAILIA SIFNAIOU & ANNA PYLOSTOMOU B4
Our class lesson on Jamie Oliver’s ‘Feed Me Better’ campaign (launched in England) presented unhealthy food that was served in school cafeterias in English schools.
Ingredients:
· a little dairy-free sunflower spread, for greasing
· 1 large, ripe avocado (about 150g)
· 300g light muscovado sugar
· 350g gluten-free plain flour
· 50g good quality cocoa powder
· 1 tsp bicarbonate of soda
2 tsp gluten-free baking powder
· 400ml unsweetened soya milk
· 150ml vegetable oil
· 2 tsp vanilla extract
For the frosting
· 85g ripe avocado flesh, mashed
· 85g dairy-free sunflower spread
· 200g dairy-free chocolate, 70% cocoa, broken into chunks
· 25g cocoa powder
· 125ml unsweetened soya milk
· 200g icing sugar, sifted
· 1 tsp vanilla extract
gluten-free and vegan sprinkles, to decorate
Method
1. Heat oven to 160C. Grease 2 x 20cm sandwich tins, then line the bases with baking parchment. Put the avocado and the sugar in a food processor and whizz until smooth. Add the rest of the cake ingredients to the bowl with 1/2 tsp fine salt and process again to a velvety, liquid batter. Divide between the tins and bake for 25 mins or until fully risen and a skewer inserted into the middle of the cakes comes out clean.
2. Cool in the tins for 5 mins, then turn the cakes onto a rack to cool completely. While you wait, start preparing the frosting. Beat together the avocado and sunflower spread with electric beaters until creamy and smooth. Pass through a sieve and set aside.
3. Melt the chocolate, either over a bowl of water or in the microwave, then let it cool for a few mins. Sift the cocoa into a large bowl. Bring the soya milk to a simmer, then gradually beat into the cocoa until smooth. Cool for a few mins. Tip in the avocado mix, icing sugar, melted chocolate and vanilla, and keep mixing to make a shiny, thick frosting. Use this to sandwich and top the cake. Cover with sprinkles or your own decoration, then leave to set for 10 mins before slicing.
*Can be made 2 days ahead.
Σοκολατένιο Κέικ
Γράφουν οι Μιχαηλία Σιφναίου & Άννα Πυλοστόμου Β4
Συστατικά
· Λίγo ηλιέλαιο
· 1 μεγάλο , ώριμο αβοκάντο (περίπου 150γρ.)
· 300 γρ. Μουσκοβάντο ζάχαρη
· 350γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
· 50γρ. καλής ποιότητας σκόνη κακάο
· 1 κουταλάκι σόδα
· 150ml φυτικό λάδι
· 400ml άγλυκο γάλα σόγιας
· 2 κουταλάκια μπέικειν πάουτερ χωρίς γλουτένη
· 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
· 85γρ. ώριμο αβοκάντο σάρκα πουρέ
· 85γρ. Μη γαλακτοκομική μαργαρίνη
· 200γρ. σοκολάτα 70% κακάο ,σπασμένη σε κομμάτια
· 25γρ. Σκόνη κακάο
· 125ml άγλυκο γάλα σόγιας
· 200γρ. Άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
· 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
· Για στόλισμα: τρουφάκια φυτικά και χωρίς γλουτένη
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 160C. Λαδώστε 2 x 20 εκ. ταψάκια, μετά βάλτε στις βάσεις χαρτί ψησίματος. Βάλτε το αβοκάντο και τη ζάχαρη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά στο μπολ με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα βελούδινο, υγρό μείγμα. Χωρίστε το μείγμα στα δυο ταψάκια και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και η λάμα μαχαιριού βγαίνει καθαρή.
2. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα κέικ επάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Όσο περιμένετε, ξεκινήστε την προετοιμασία της επικάλυψης. Χτυπάμε μαζί το αβοκάντο και ηλιέλαιο με ηλεκτρικό χτυπητήρι μέχρι να γίνει κρεμώδη και λείο μείγμα. Περάστε από κόσκινο και τοποθετήστε στη άκρη.
3. Λιώνουμε τη σοκολάτα, είτε πάνω από ένα μπολ με νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων, στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά. Κοσκινίστε το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ. Φέρτε το γάλα σόγιας να σιγοβράσει, στη συνέχεια, σταδιακά χτυπήστε μέσα το κακάο μέχρι να γίνει λείο. Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Βάλτε στο μίγμα το αβοκάντο, ζάχαρη άχνη, λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια και συνεχίστε την ανάμιξη για να κάνει μια γυαλιστερή, παχύ στρώμα. Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε την κορυφή του κέικ. Καλύψτε με τη δική σας διακόσμηση, στη συνέχεια, αφήστε το να σταθεροποιηθεί για 10 λεπτά πριν από τον τεμαχισμό.
* Μπορεί να γίνει δύο ημέρες πριν.